Използвани материали

МАТЕРИАЛИ

 

Това не е свят без пластмаса. Това е свят без пластмасови отпадъци

Ребека Принс-Руис, основател на Plastic Free July

 

Промяна на поведението не е значителна промяна

Нарастващото осъзнаване на проблематичните последици от ненужната пластмаса за еднократна употреба ни накара да променим навиците си, което е просто фантастично. Но пластмасата е симптом на криза в системата, а не причина. Пластмасата, предназначена за издръжливост и добре направена, е част от решението, замествайки еднократна употреба и водейки до повторно използване.

Проблемът е в обема, във всички тези "боклуци" - твърде много, а многократната употреба е твърде малко. Не можем да си купим път към устойчиво бъдеще.

Отговорът не е да замените стандартната чаша за еднократна употреба с компостируема, нито да използвате повторно използваема чаша от бамбук вместо пластмаса. Най-добрата чаша за многократна употреба е тази, която използвате.

Намаляване, повторно използване, рециклиране. Тази обща привлекателност улавя нашето колективно въображение и показва значението на намаляването и повторното използване.

Това, което всъщност се случва, обаче, е съвсем различна история. 40% от цялата пластмаса се използва само веднъж, преди да бъде изхвърлена. Пластмасата може да бъде рециклирана само веднъж или два пъти, преди да бъде рециклирана в продукт с по-малка стойност, което прави още по-важно да се обмислят всички случаи на употреба.

И само 9% от цялата пластмаса, произведена някога, е била рециклирана.

Когато говорим за кръгова икономика, става въпрос за разработване на продукти и услуги, които да променят реалността на нашата линейна/базирана на сметища глобална икономика. Не става въпрос за рециклиране, а за разработване на продукти и услуги, които да стимулират повторната употреба.

KeepCup материали

Внимателно са обмислени всички материални възможности и са взети съзнателни решения за това какво и как да бъде използвано. Събрано е ръководство за това защо е решено да се използват материалите, които съставляват гамата KeepCup, и алтернативите, които са разгледани по пътя.

ПЛАСТМАСА

Използва се пластмаса в капаците и в Original чашите KeepCup. Пластмасата е топлоустойчива, лека и издръжлива, подходяща за бърза поддръжка. Пластмасата изисква ниска енергия в производството и има точни отклонения, което намалява отпадъците в завода. Също така е лек и подреден продукт, което намалява екологичните разходи за транспорт.

KeepCup стартират през 2008г. с идеята, че рециклирането на отпадъци е жизнеспособно решение. Сега знаят, че само 9% от цялата пластмаса, която някога е била произведена, е била рециклирана и че пластмасата може да бъде рециклирана само 4-5 пъти. Пластмасата има място за повторна употреба, тъй като когато се използва отговорно във висококачествени продукти, тя допринася за цялостното намаляване на пластмасовите отпадъци, когато се използва отново и отново.

За да отговарят на повечето от световните правила за безопасност и хигиена на храните, включително миграция на използваните химически съединения, трябва да се използва нова пластмаса в продуктите за многократна употреба с храни и напитки.

KeepCup ежегодно провеждат независими тестове на всички пластмасови компоненти, за да се уверят, че те не съдържат BPA, BPS, фталати, включително DEHP, олово и кадмий.

СТЪКЛО

Стъклото, което се използва в KeepCup Brew и KeepCup Brew Cork е закалено, вар-содово, защото то е трайно, удароустойчиво, безопасно при поставяне в съдомиялна машина и може да издържа на високи температури.

Стъклените чаши са произведени машинно. Моля, имайте предвид, че ръчно изработените изделия от стъкло биват избягвани в масовото производство, този метод е запазен за занаятчийски продукти.

Закаляването е процес на екстремно нагряване и бързо охлаждане, за да се заздрави повърхността на стъклото. Стъклото остава крехко, но много по-устойчиво на топлинен удар и механичен удар. Когато закаленото стъкло се счупи, то по-скоро се смачква, отколкото да се пръсне на парчета, което намалява вероятността от нараняване.

Закаленото стъкло може да бъде рециклирано, но трябва да се нагрява до по-високи температури от обикновените стъклени буркани и бутилки. Докато стъклото може да бъде рециклирано, поради обема, то често се раздробява. Тъй като счупването е единствената причина за изхвърлянето на стъклени чаши и счупеното стъкло не може да бъде рециклирано, е взето решение да се използва закалено стъкло за издръжливост. Ежегодно се правят независими тестове на стъклото, за да е сигурно, че то е закалено до определен стандарт и също така не съдържа олово и кадмий. 

 

КОРК

Натурален, възобновяем и биоразградим коркът е много устойчив материал, тъй като се събира от живи дървета.

Корковите ленти на KeepCup Brew са направени от отпадъци от производството на винени тапи в Португалия. Лентите са водоустойчиви, антибактериални и топлоустойчиви.

Коркът е на гранули, а след това се оформя чрез компресия с много малко количество веганов полиуретанов съединяващ материал, точно толкова, за да държи лентата цяла, и да запази външния вид на естествен корк. Корк може да бъде рециклиран или разграден в домакински компост в края на живота. 

 

СТОМАНА

Неръждаемата стомана е известна със своята издръжливост, устойчивост на повторна употреба и е 100% рециклируем ресурс без разграждане. С вакуумно уплътнение и топлоизолация е безопасно и удобно да държите както горещи, така и студени напитки с продължително удоволствие от пиенето.

В температурен диапазон на KeepCup се използва класификация 18/8 (също наречена тип 304), която е най-често неръждаема стомана, използвана в хранителната промишленост и е добре известна със своите антибактериални и хигиенни свойства. Класификацията на неръждаемата стомана се отнася до количеството хром и никел, съдържащи се в нея, чийто процент се използва за обозначаване и определяне на материала, който е най-подходящ за тази цел.

Електрополирането създава микроскопично гладка, огледално-рефлексена повърхност (в сравнение с полирани), осигуряваща допълнителна защита от корозия, метални замърсители и намален растежа на бактериите, което премахва необходимостта от вътрешно керамично покритие или облицовка.  Смесването на скрап със суровини е стандартна практика в производството на стомана поради дългия живот на материала, високата цена и голямото търсене.

В световен мащаб стоманата съдържа средно 25% рециклирани суровини.

Моделите Thermal се произвеждат с 35% рециклирана неръждаема стомана. 

 

СИЛИКОН

Иползваният силикон като изолационна лента в моделите KeepCup Original и KeepCup Brew; тя е здрава, има отлични противохлъзгащи и термоустойчиви свойства, а също така не съдържа BPS и БПА.

Основният материал при производството на силикон е пясък, което звучи романтично, но все пак силикона е синтетичен материал (мека пластмаса) и се състои от въглерод, водород, кислород и силиций (малко пясък). Процесът на производство на силикон включва извличане на силиций от силициев диоксид, преминаване през въглеводороди (изкопаеми горива) и след това смесване с други химикали, за да се създаде силиконов еластомер.

Силиконът не може да бъде рециклиран в дома, изисква специално сортиране. Когато има затворен цикъл на търговско рециклиране, силиконът може да бъде изсушен и изхвърлен.

 

Алтернативни материали

Чести са въпросите относно алтернативните материали, които обикновено се използват. Внимателно обмислени са всички материални възможности и всяко решение е съзнателно взето за това какво и как да бъде използвано. Например, пластмасата е най-добрият материал за запечатване на капаците и за продължителна употреба в продължение на няколко години.

 

Картон с полимерно покритие

Това хартия ли е или пластмаса?

Ако използвате чаши за кафе за еднократна употреба, пиете от пластмаса. Повечето чаши за еднократна употреба имат пластмасова (полиетиленова) облицовка-същият материал като пластмасовата торбичка. Това означава, че те рядко се рециклират в стандартни места за рециклиране. Година редовно пиене на кафе в чаши за еднократна употреба, около 1,2 кг пластмаса се изхвърля на сметището.

Подобно на чашите за кафе за еднократна употреба, повечето опаковки, които приличат на хартия, но съдържат течности, замразени, топли или мазни вещества, не са само хартия. Обикновено това е картон с полимерно покритие (известен също като поликартон с полимерно покритие или PCPB), който представлява лист хартия с тънко покритие от пластмаса, обикновено полиетилен (PE) или polylactic киселина (PLA). Картонът с полимерно покритие е труден за рециклиране и замърсява потоците на рециклиране, тъй като не е нито хартия, нито пластмаса.

 

Пластмаса с добавки

KeepCup продуктите са произведени по такъв начин, че да могат да бъдат разглобени и теоретично рециклирани в края на живота. Продуктите, които смесват пластмаса с растителни влакна, като ориз или кафе, намаляват обема на пластмасата, но те не могат да бъдат извлечени за рециклиране в края на живота и са биоразградими.

Докато някои рекламират тези растителни влакна като отпадъци, те са ценен компост. За да се опазва водата и хранителни вещества в по органичен начин, фокусът на всички биораградими материали трябва да е към компостиране, а не избиране на материали, който не се разграждат биологично.

 

Бамбук

KeepCup избягват бамбуковото влакно поради материалите, които го свързват, експлоатационния му живот и ограничените опции при неговия край.

Бамбукът е отличен бързо растящ материал. Той може да расте добре без пестициди и торове (въпреки че често те все още се добавят към търговските култури) и се възстановява от собствените си корени, така че не трябва да се презасажда. Обработката на бамбук обаче е химически интензивна и най-добре да не се използва като заместител на пластмасата.

Когато се използва за водонепроницаеми, безопасни за храна съдове, най-често се свързва с меламин (пластмаса). Свързващото вещество е 20-60% от крайния продукт. Германско проучване от 2019 г.установи високи нива на химическа пиявица от меламинови бамбукови чаши в горещи напитки, което доведе до призиви за тяхната забрана.

 

Рециклирана пластмаса

Ефективно производство или рециклиране на отпадъци?

Честият въпрос е защо не  се използва рециклирана пластмаса. Заявявайки, че се използва "рециклирана пластмаса" в опаковки за храни и напитки, много компании се отнасят до производствените отпадъци, а не на отпадъци след потреблението, които се образуват от продукта, при завършването на своя жизнен цикъл, като потребителски стоки.

KeepCup наблягат на намаляването на производствените отпадъци, а не на рециклиране на отпадъци. Това е ефективно производство, което рециклира фабричните отпадъци, като ги връща обратно в производството или ги изпраща за рециклиране и гранулиране. Всички производители на чаши правят това. Това има финансов и екологичен смисъл, но не е обичайна практика, защото суровините са евтини.

 

Рециклирана пластмаса след консумация

Постпотребителските отпадъци са съвсем различна история. Отпадъците след консумация са отпадъци, генерирани след като продуктът е изпълнил предназначението си.

За да се гарантира, че рециклираната пластмаса след консумация е безопасна за храните при повторна употреба, е необходима пълна проследимост на материалите, за да се гарантира безопасността на използваните пластмаси. Замърсяването може да промени известните термични и химични свойства на материала – опасност, особено при пълнене с горещи напитки или загряване в микровълнова печка.

Инфраструктурата и икономическата ефективност понастоящем са ключови пречки за събирането на пластмаси след консумация за преработка в продукти, безопасни за повторна употреба. Събиране, сортиране, почистване и повторна преработка на пластмасови отпадъци в достатъчно голям мащаб, за да отговори на търсенето и да се гарантира достатъчна съгласуваност на материала между производствени партиди, за да се избегне повреда на инструмента, използван в производството, е скъп и трудоемък процес. Има толкова много други приложения на рециклирана пластмаса след консумация, където безопасността на храните не е необходима. Това е по-малко скъпо и по-малко рисковано.

Също така, за разлика от метала и стъклото, пластмасата не може да бъде рециклирана безкрайно. Полимерите в пластмасата се разпадат и губят силата си всеки път, когато се рециклират, така че много "рециклирана пластмаса" съдържа и първичен материал за поддържане на здравината. Повечето пластмаси могат да бъдат рециклирани само веднъж или два пъти, преди да трябва да бъдат рециклирани в продукт с по-малка стойност, който е малко вероятно да бъде рециклиран отново.

По същия начин, рециклирана океанска пластмаса има ограничено приложение в мащаба на производството на пластмаса за контакт с храни, поради проследяване и замърсявания.

Биоразградима пластмаса и биопластика

Биоразградимите и биопластиките не са едно и също нещо.

 

Биоразградима пластмаса

Биоразградимите пластмаси са тези, които при определени условия могат да бъдат напълно разградени от живи организми в разумен срок, без да навредят на околната среда.

Биоразградимите пластмаси трябва да имат подходящи условия за биоразграждане. В депата или в боклука те няма да се разпаднат биологично и вместо това представляват рискове за традиционните пластмаси. Тези, които попадат в океана или други природни среди, постепенно се разделят на микропластики, замърсяват екосистемите и навлизат в хранителната верига.

Повечето биоразградими пластмаси, които понастоящем се предлагат, са компостируеми пластмаси. Компостируемите пластмаси са тези, които се разпадат напълно за определен период от време (12 седмици според европейските стандарти) при подходящи условия за компостиране. Повечето от тях изискват промишлени инсталации за компостиране при температура 60°C или по-висока, чиято наличност в световен мащаб е ограничена.

Нито термините "биоразградими", нито "компостируеми" означават нещо за способността на материала да се разпадне бързо в естествена среда.

Isabel Thomlinson, "Разговорът"

Повечето компостируеми пластмаси отиват в депото, където вместо да се превръщат в компост, те отделят метан, парникова газ, около 30 пъти по-мощен от въглеродния диоксид. Нашият експертен анализ на жизнения цикъл показа, че през целия жизнен цикъл компостиращите чаши имат по-ниски въглеродни емисии от другите Чаши за еднократна употреба.

Биопластика

Биопластиките са пластмаси, направени от растения или други биологични материали, а не от суров петрол. Не всички биопластики са биоразградими.

Двата основни типа биопластиков са PLA (polylactic acid), обикновено произведена от царевично нишесте или захарна тръстика, и PHA (polyhydroxyalkanoate), произведени от микроорганизми, които понякога са генетично модифицирани.

Полимерните вериги за PET пластмаса, които обикновено се използват за производство на бутилки за еднократна употреба, сега могат да бъдат синтезирани с възобновяеми източници като захарна тръстика или дърво. Получената биоразградима биопластика обаче е химически идентична с изкопаемия аналог, държи се в околната среда по същия начин като обикновената пластмаса, продължава дълго време и има ограничен път за рециклиране.

PLA е технически рециклируема, компостируема и биоразградима, но изисква обработка от специални системи и те рядко са достъпни за потребителите. PLA често е неразличима от други пластмаси и компрометира стандартните потоци за рециклиране.