ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

AND THE WINNERS ARE...

Епична битка по време на първия Български Шампионат по Аеропреса! Всички състезатели дойдоха тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira, Кения от Taf. Надпреварата беше оспорвана, участниците надъхани, журито критично. Беше изключително удоволствие да съберем фенове на Аеропреса и спешълти кафе на едно място и да гледаме как приготвят най-вкусната чаша, на която са способни.

Трима финалисти застанаха рамо до рамо в последния рунд, за да определят кой ще представи България на финалите в Австралия. И журито реши:

1-во място - Константин Георгиев, The Family Coffee Roasters

2-ро място - Николай Литов - Ibeco

3-то място - Михаил Кирилов

...

Благодарим на всички за участието и отдадеността. Догодина отново. Още по-добри - и ние, и вие.

Михаил Кирилов

Константин Георгиев

Николай Литов

Христо Господинов

Антон Малев, 43.12 Specialty coffee

Михаил Кирилов

Константин Георгиев, The Family Coffee Roasters

Деян Георгиев, Blue Bag Coffee

Тодор Минчев

Христо Янков

Божидар Божилов

The Cocktail Bar

Христо Господинов

Евгени Минчев

Николай Георгиев

Мирослав Димитров, The Family Coffee Roasters

Антон Малев, 43.12 Specialty Coffee

Франки, Първа бутикова кафе пекарна

THE JURY

Велимир Бъчев, Mental Syndicate

Димитър Смилянов

Михаил Николов

THE WINNER

04 декември | +ТОВА

Аеропреса е един от любимите ни методи за приготвяне на кафе и отдавна искаме да организираме Български шампионат по Аеропреса, част от световния шампионат. Стартирахме през 2018 г. с прожекция на филма за създаването на Аеропреса, който прожектирахме в партньорство с Melba Design Festival. Оттогава, не спирахме да мечтаем да бъдем част от това преживяване. Най-после получихме лиценз да организираме Българския шампионат и да имаме представител на Световните финали.

Много се вълнуваме. Надяваме се и вие.

ПРАВИЛА

Българският шампионат следва изцяло правилата на международното състезание.

Важно: "Състезателите могат да използват максимум 18 грама изпечено кафе за тяхната рецепта и трябва да приготвят най-малко 150 мл готово кафе."

ПРАВИЛА

Състезателен формат

Състезанието е в елиминационен формат. В първи рунд се състезават 18 участника в рундове по трима. Шестте победителя преминават към втори рунд. Тримата победители от втория рунд се състезават един срещу друг в последния рунд. Победителят печели Българския шампионат по Аеропреса 2021.

СЪСТЕЗАТЕЛНО КАФЕ

Официалното състезателно кафе за Българския Шампионат по Аеропреса е Rukira, Кения, изпечено от Taf Coffeе, Гърция. Обработено по мокър метод с нотки на лавандула, зелен чай и касис.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

НАГРАДИ

ПЪРВО МЯСТО

Златна статуетка Аеропреса

Участие в Световния Шампионат по Аеропреса

Електрическа кафемелачка Belogia OD 50

ВТОРО МЯСТО

Сребърна статуетка Аеропреса

Ръчна кафемелачка YAMA KS-822

ТРЕТО МЯСТО

Бронзова статуетка Аеропреса

Ръчна кафемелачка YAMA KS-822

Всеки участник ще получи goodie bag.

Как да се запиша?

Такса участие: 50 лева (включва един пакет състезателно кафе на стойност 30 лв.* и goodie bag)

Записването става на база first come, first served. Местата са ограничени до 18.

* Ще бъде налично за вземане в магазин DREKKA, ул. Марин Дринов 23, след записване.

ЩЕ УЧАСТВАМ

COVID рестрикции

Всеки участник ще може да доведе един приятел. За съжаление, на този етап, не можем да си позволим повече публика.

Всеки участник и неговият придружител трябва да притежават валиден "зелен сертификат". Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат ("зелен сертификат"): За ваксинация срещу COVID-19; За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест; За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест. Повече информация можете да намерите тук.

ФОРМАТ НА СВЕТОВНИТЕ ФИНАЛИ


Победителят от Българския Шампионат по Аеропреса ще получи билет за участие в Световния Шампионат по Аеропреса в Австралия през март 2022 г. За съжаление, този билет е само дигитален… Организирането на шампионат с физическо присъствие с участници от цял свят е все още предизвикателно и почти невъзможно.


Дигиталният формат означава, че финалистите ще работят от безопасната среда на дома си с рецепта, която прави възможно най-вкусната чаша кафе с предоставеното кафе. Състезателите ще изпратят рецептата си за оценяване и най-високо оцененото кафе ще бъде обявен за победител. Това е.


Българският финалист ще получи пакет състезателно кафе вкъщи. Състезателите ще имат точно определено време, за да разработят рецептата си. Състезателите ще изпратят рецептата си, като използват официалният онлайн формуляр, който ще бъде изпратен от WAC (Световния Шампионат по Аеропреса). WAC ще назначи съдийска комисия от допре познати професионалисти в индустрията. На съдиите ще бъдат предоставени анонимни рецепти, които ще приготвят, опитат и оценят в съответствие със стандартизирана таблица за оценки, като ще търсят качества като сладост, чистота, тяло, баланс, послевкус, цялостно впезатление. Рецептите ще бъдат раздадени така, че всеки състезател да бъде оценен три пъти. След приключване на съдийството, листовете ще бъдат деанонимизирани и резултатите ще бъдат събрани. Състезателите ще получат средна стойност от трите съдийски оценки. 
ОРГАНИЗАТОР

ДИЗАЙН НА ПЛАКАТА

ПАРТНьОРИ