Prigotvyane na aeropresa

Аеропреса - Метод на приготвяне

Aeropress

ОБОРУДВАНЕ:

Аеропреса
Хартиен филтър
Аеропреса фуния
Инструмент за разбъркване (бъркалка)
Чаша (или друг съд)
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате телефона си)
Кафемелачка
 

ПРОДУКТИ:

Кафе: 15 г 
Вода:  200 г (80°С)

 

Време за приготвяне: 2:00 минути

 

  1. Поставете хартиения филтър в разглобявмата, пластмасова капачка и го залейте с вода (с това действие ще отмиете евентуален, хартиен вкус).
  2. Сглобете цилиндъра и буталото и поставете пресата върху везната, с отворения край нагоре. Тарирайте!
  3. Смелете и изсипете кафето в пресата (средна едрина на смилане).
  4. Залейте за 30 секунди с 50 г вода и разклатете добре пресата или разбъркайте кафето с бъркалка в продължение на 15 секунди.
  5. Излейте останалото количество вода в продължение на 15 секунди
  6. Затворете с капачката с филтъра (уверете се, че е плътно затворена). Обърнете пресата върху чаша или друг съд за сервиране (добре е да бъде дебелостенен съд с широка основа).
  7. Притиснете буталото на пресата в продължение на 60 секунди. Съпротивлението, което трябва да усетите е около 13 килограма (ако притискането се усеща прекалено лесно, едрината на кафето е много голяма, ако усещането за съпротивление е голямо, тогава едрината на смилане е прекалено малка).
  8. След като сте приключили с екстракцията, отворете капачката и притискайки вътрешната част, изхвърлете остатъчното кафе и филтъра.
  9. Споделете вкусното преживяване!

 Лесно е нали!?

СЪВЕТИ:

  • Препоръчваме да опитате кафето без да използвате други съставки, за да се насладите на естествените аромати и вкусове.
  • Ако вкусът на готовото кафе е много интензивен, можете да долеете допълнително вода във вече приготвеното кафе около 20-50 г.
  • Не използвайте кипяща вода за приготвянето. Темперирайте я или оставете за минутка да се охлади.
  • Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата и начина на приготвяне.

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар

Блог

RSS
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

От Hristo Hristov

Епична битка по време на първия Български Шампионат по Аеропреса! Всички състезатели дойдоха тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira,...

Прочети още
Как да приготвиш капучино вкъщи?

Как да приготвиш капучино вкъщи?

От Hristo Hristov

Бързи стпъки за приготвяне на капучино с Аеропреса.

Прочети още