Аеропреса - Метод на приготвяне

Aeropress

ОБОРУДВАНЕ:

Аеропреса
Хартиен филтър
Аеропреса фуния
Инструмент за разбъркване (бъркалка)
Чаша (или друг съд)
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате телефона си)
Кафемелачка
 

ПРОДУКТИ:

Кафе: 15 г 
Вода:  200 г (80°С)

 

Време за приготвяне: 2:00 минути

 

  1. Поставете хартиения филтър в разглобявмата, пластмасова капачка и го залейте с вода (с това действие ще отмиете евентуален, хартиен вкус).
  2. Сглобете цилиндъра и буталото и поставете пресата върху везната, с отворения край нагоре. Тарирайте!
  3. Смелете и изсипете кафето в пресата (средна едрина на смилане).
  4. Залейте за 30 секунди с 50 г вода и разклатете добре пресата или разбъркайте кафето с бъркалка в продължение на 15 секунди.
  5. Излейте останалото количество вода в продължение на 15 секунди
  6. Затворете с капачката с филтъра (уверете се, че е плътно затворена). Обърнете пресата върху чаша или друг съд за сервиране (добре е да бъде дебелостенен съд с широка основа).
  7. Притиснете буталото на пресата в продължение на 60 секунди. Съпротивлението, което трябва да усетите е около 13 килограма (ако притискането се усеща прекалено лесно, едрината на кафето е много голяма, ако усещането за съпротивление е голямо, тогава едрината на смилане е прекалено малка).
  8. След като сте приключили с екстракцията, отворете капачката и притискайки вътрешната част, изхвърлете остатъчното кафе и филтъра.
  9. Споделете вкусното преживяване!

 Лесно е нали!?

СЪВЕТИ:

  • Препоръчваме да опитате кафето без да използвате други съставки, за да се насладите на естествените аромати и вкусове.
  • Ако вкусът на готовото кафе е много интензивен, можете да долеете допълнително вода във вече приготвеното кафе около 20-50 г.
  • Не използвайте кипяща вода за приготвянето. Темперирайте я или оставете за минутка да се охлади.
  • Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата и начина на приготвяне.

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват