ОБОРУДВАНЕ:
Аеропреса
Хартиен филтър
Аеропреса фуния
Инструмент за разбъркване (бъркалка)
Чаша (или друг съд)
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате телефона си)
Кафемелачка
ПРОДУКТИ:
Кафе: 15 г
Вода: 200 г (80°С)
Време за приготвяне: 2:00 минути
- Поставете хартиения филтър в разглобявмата, пластмасова капачка и го залейте с вода (с това действие ще отмиете евентуален, хартиен вкус).
- Сглобете цилиндъра и буталото и поставете пресата върху везната, с отворения край нагоре. Тарирайте!
- Смелете и изсипете кафето в пресата (средна едрина на смилане).
- Залейте за 30 секунди с 50 г вода и разклатете добре пресата или разбъркайте кафето с бъркалка в продължение на 15 секунди.
- Излейте останалото количество вода в продължение на 15 секунди
- Затворете с капачката с филтъра (уверете се, че е плътно затворена). Обърнете пресата върху чаша или друг съд за сервиране (добре е да бъде дебелостенен съд с широка основа).
- Притиснете буталото на пресата в продължение на 60 секунди. Съпротивлението, което трябва да усетите е около 13 килограма (ако притискането се усеща прекалено лесно, едрината на кафето е много голяма, ако усещането за съпротивление е голямо, тогава едрината на смилане е прекалено малка).
- След като сте приключили с екстракцията, отворете капачката и притискайки вътрешната част, изхвърлете остатъчното кафе и филтъра.
- Споделете вкусното преживяване!
Лесно е нали!?
СЪВЕТИ:
- Препоръчваме да опитате кафето без да използвате други съставки, за да се насладите на естествените аромати и вкусове.
- Ако вкусът на готовото кафе е много интензивен, можете да долеете допълнително вода във вече приготвеното кафе около 20-50 г.
- Не използвайте кипяща вода за приготвянето. Темперирайте я или оставете за минутка да се охлади.
- Не се притеснявайте да експериментирате с рецептата и начина на приготвяне.