Опознай видовете чай

Опознай видовете чай

 

 

„Чай” е общият термин за напитката, получена от запарените листа на растението camellia sinensis. От откриването на скромните чаени листа преди хилядолетия в югозападен Китай, техните качества са използвани за направата на милиони на брой и вид разновидности на топлата напитка, повлияни от различни вкусове, култури и традиции.


Класифицирането на чая по „цвят”: зелен, оолонг, бял, черен – произлиза от различните методи на преработка и оксидация, естествен процес, който драстично променя качествата на чаените листа.
Помисли как една ябълка, която е наранена или разрязана, изложена на въздух, постепенно покафенява. Процесът на оксидация при чая е много подобен.

 

ЗЕЛЕН ЧАЙ

 

Зеленият чай се консумира от векове на територията на цяла Азия, известен е с тонизиращите и енергизиращи свойства, които притежава. Този тип чай е първоизточникът на цялата гама на топлата напитка, позната ни днес.
Прясно откъснати, листата се загряват, чрез запарване или леко обгаряне, за да запазят свежия си зелен цвят и полезните си свойства. Резултатът е зареждащ вкус, вариращ от билкова свежест до опушен бадем, от наситено богат до ободряващо лек и фин профил.

БЯЛ ЧАЙ

 

Когато свежите чаени листа се оставят да повехнат за кратко, непосредствено след откъсването им, резултатът е бял чай. Той е най-лесният за приготвяне. Отварите от бял чай притежават лек, не много наситен цвят, но определено вкусовите им качества не могат да се характеризират със същото.
Нотките, които се усещат могат да носят както вкус на сочни плодове и освежаващи билки, така и да имат опушен и дори леко пикантен нюанс.

 

ООЛОНГ ЧАЙ

 

Често пренебрагван, заради по-добре познати разновидности чай, чаят оолонг предлага най-богатата гама от вкусове и аромати. Старателната обработка на чаените листа може да отнеме дори дни, изискваща стриктен график за различни процедури, с които се постига отличителният характер на  оолонг чай.
Вкусовата палитра, която обхваща този вид чай започва от „флорално-зелени” мотиви, минава през богати плодови усещания и стига до наситени тъмни и смолисти гами.

 

ЧЕРЕН ЧАЙ

 

Черният чай предлага едни от най-наситените вкусове от всички видове чай, благодарение на интензивната обработка на листата, която стимулира тяхната оксидация. Подобно на покафеняването при плодовете, когато са наранени, така и чаените листа изменят цвета и вкуса си при по-специфична обработка.
Черният чай може да е с плодов вкус, да премине към силен малцов вкус и да стигне чак до опияняващите нотки на смола.

 

АРОМАТИ И БЛЕНДОВЕ

 

 

Практиката по ароматизиране на чая е вековна. Още по време на династията Минг (1368-1644), когато започва обработката на чеани листа, опитни майстори започват да експериментират, като добавят различни плодове и цветове на растения към чая или при поднасянето му, за да удовлетворят висшите членове на обществото.

 

БИЛКИТЕ

 

Въпреки, че терминът „чай” е широко разпространен, ако трябва да сме конкретни, всяка запарка, която не е направена от растението camellia sinensis трябва да бъде наричана билкова запарка или билкова отвара. От векове различни културни етноси по цял свят пият отвари от най-различни билки, цветя и растения, заради стимулиращия, успокояващ и оздравяващ ефект, който имат върху ума и  тялото.

 

Източник: Paper & Tea

По-нови статии →

Остави коментар