Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

ОБОРУДВАНЕ:

Kalita Wave дрипър #155 или #185
Чайник
Кана/чаша за сервиране
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка

 

ПРОДУКТИ:

16 г кафе (прясно изпечено)
250 мл вода с температура 95°C
 
Време за приготвяне: 2:30 минути

 

1. Смелете кафето средно-фино (между еспресо и филтър)
Kalita Wave дрипър - Метод на приготвянеKalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

2. Изплакнете филтъра с топла вода преди да добавите кафето, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Излейте водата.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

3. Поставете дрипъра с намокрения филтър и съда за екстракта върху везната като изсипете равномерно кафето. Тарирайте, за да можете да следите количеството вода, което добавяте.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

4. Стартирайте таймера.
5. Залейте кафето с 50 грама вода като се уверите, че не е останало ненамокрено кафе.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

6. Изчакайте 30 секунди, за да може да се освободи въглеродния диоксид, съдържащ се в прясно изпеченото кафе.
7. Долейте още 50 грама вода като разпределяте равномерно по цялата повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра.
8. 01:30 мин: налейте още 50 грама
9. 02:00 мин: налейте последните 100 грама

 

 

11. Насладете се на вкусната чаша кафе.

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

СЪВЕТИ:

  • Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.

  • Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.

  • Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.

  • Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.

  • Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар

Блог

RSS
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

От Hristo Hristov

Епична битка по време на първия Български Шампионат по Аеропреса! Всички състезатели дойдоха тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira,...

Прочети още
Как да приготвиш капучино вкъщи?

Как да приготвиш капучино вкъщи?

От Hristo Hristov

Бързи стпъки за приготвяне на капучино с Аеропреса.

Прочети още