ОБОРУДВАНЕ:
Kalita Wave дрипър #155 или #185Чайник
Кана/чаша за сервиране
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка
ПРОДУКТИ:
16 г кафе (прясно изпечено)250 мл вода с температура 95°C
Време за приготвяне: 2:30 минути
1. Смелете кафето средно-фино (между еспресо и филтър)
2. Изплакнете филтъра с топла вода преди да добавите кафето, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Излейте водата.
3. Поставете дрипъра с намокрения филтър и съда за екстракта върху везната като изсипете равномерно кафето. Тарирайте, за да можете да следите количеството вода, което добавяте.
4. Стартирайте таймера.
5. Залейте кафето с 50 грама вода като се уверите, че не е останало ненамокрено кафе.
6. Изчакайте 30 секунди, за да може да се освободи въглеродния диоксид, съдържащ се в прясно изпеченото кафе.
7. Долейте още 50 грама вода като разпределяте равномерно по цялата повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра.
8. 01:30 мин: налейте още 50 грама
9. 02:00 мин: налейте последните 100 грама
11. Насладете се на вкусната чаша кафе.
СЪВЕТИ:
-
Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.
-
Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.
-
Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.
-
Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.
-
Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!