Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

ОБОРУДВАНЕ:

Kalita Wave дрипър #155 или #185
Чайник
Кана/чаша за сервиране
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка

 

ПРОДУКТИ:

16 г кафе (прясно изпечено)
250 мл вода с температура 95°C
 
Време за приготвяне: 2:30 минути

 

1. Смелете кафето средно-фино (между еспресо и филтър)
Kalita Wave дрипър - Метод на приготвянеKalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

2. Изплакнете филтъра с топла вода преди да добавите кафето, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Излейте водата.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

3. Поставете дрипъра с намокрения филтър и съда за екстракта върху везната като изсипете равномерно кафето. Тарирайте, за да можете да следите количеството вода, което добавяте.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

4. Стартирайте таймера.
5. Залейте кафето с 50 грама вода като се уверите, че не е останало ненамокрено кафе.

 

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

 

6. Изчакайте 30 секунди, за да може да се освободи въглеродния диоксид, съдържащ се в прясно изпеченото кафе.
7. Долейте още 50 грама вода като разпределяте равномерно по цялата повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра.
8. 01:30 мин: налейте още 50 грама
9. 02:00 мин: налейте последните 100 грама

 

 

11. Насладете се на вкусната чаша кафе.

Kalita Wave дрипър - Метод на приготвяне

СЪВЕТИ:

  • Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.

  • Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.

  • Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.

  • Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.

  • Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар