Chemex - Метод на приготвяне

Chemex - Метод на приготвяне

Chemex - Метод на приготвяне

ОБОРУДВАНЕ

Chemex 6 чаши
Хартиен филтър Chemex
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка

 

ПРОДУКТИ

30 г кафе (прясно изпечено)
500 мл вода с температура 92°C

 

Време за приготвяне: 4:30-5:00 минути

1. Поставете филтъра за Chemex (трите пласта на разгънатия филтър трябва да бъдат обърнати към улея на каната, за да не се наруши правилната форма).
Chemex - Метод на приготвяне
2. Смелете кафето на едрина между филтър и френска преса (средно-едро).

Chemex - Метод на приготвяне

3. Изплакнете филтъра с топла вода, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Заливайте от центъра на основата към горния ръб със спираловидни движения. Излейте водата без да махате филтъра.

Chemex - Метод на приготвяне

4. Изсипете смляното кафе във филтъра и тарирайте (нулирайте) везната. 

Chemex - Метод на приготвяне

5. Залейте кафето с 80 грама вода като се уверите, че цялото кафе е намокрено.

Chemex - Метод на приготвяне

6. Стартирайте таймера.
7. Времето, необходимо за преинфузия е около 30 секунди – прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който се освобождава през тези 30 секунди.

Chemex - Метод на приготвяне

8. Долейте 120 грама вода като разпределяте равномерно по цялата  повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра и обратно. 
9. 01:50 мин: налейте още 120 грама вода – използвайте същата техника на заливане

Chemex - Метод на приготвяне

10. 02:30 мин: долейте 120 грама вода
11. 03:20 мин: залейте с останалото количество вода, като завършите кръговото движение в центъра на кафето.

Chemex - Метод на приготвяне

12. Споделете с приятел.

Chemex - Метод на приготвяне

СЪВЕТИ

  • Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.
  • Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.
  • Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.
  • Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.
  • Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар

Блог

RSS
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

От Hristo Hristov

Епична битка по време на първия Български Шампионат по Аеропреса! Всички състезатели дойдоха тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira,...

Прочети още
Как да приготвиш капучино вкъщи?

Как да приготвиш капучино вкъщи?

От Hristo Hristov

Бързи стпъки за приготвяне на капучино с Аеропреса.

Прочети още