Какво всъщност е специално кафе?

Какво е специално кафе

Ако си човек, който при поръчка на кафе, казва "просто едно кафе", то тогава тази статия е за теб.
Какво всъщност му е толкова специално на специалното кафе? Нали си е просто кафе… Не можеш да изкараш цял ден без него, но продължаваш да си казваш, че е просто кафе. За щастие, все пак има хора, които изследват това растение и впоследствие предоставят цяло едно ново кафено измерение на нашия свят. Измерение, което създаде една неуморна, иновативна и силно разнообразна индустрия, която кара любителите на кафето да го обичат все повече и повече.
 
Стремежът към съвършенство прави кафе индустрията толкова вълнуваща и пристрастяваща. След като веднъж се насладиш на една хубава чаша кафе, едва ли ще искаш да пиеш готовото кафе от пакетче, а дори може да започнеш да обикаляш света в стремежа към съвършенство.
Разбира се, има някои характеристики, които описват специалното кафе и трябва да се вземат под внимание щом навлезеш в света на “third wave” (третата вълна) кафето. Може би първото нещо, което изниксва в съзнанието, при обясняването на някого какво пие е произходът на кафето, тоест държавата или региона, от който идва. Следователно става ясно, че микроклиматът, в който се отглежда кафето е изключително важен.
След това, нека разбием мита, че вкусът на напитката зависи само от качеството на кафето, всъщност има много други фактори, които трябва да се вземат под внимание. Всяка стъпка и всеки човек, които са включени в целия процес – от засаждането, през метода, чрез който са обработени и изпечени самите зърна, чак до приготвянето му от баристата, са изключително важни. Човек трябва наистина да оцени усилията и любовта, които са вложени в една чаша кафе.

 

Какво е специално кафе

 

Още нещо, което прави лесно разпознаването на специалното кафе са точките, които са му поставени от Асоциацията по Специално Кафе. Професионалистите там оценяват вкусът и качеството на кафето по възможно най-обективен начин. В общи линии, за да се нарече кафе специално, то трябва да събере над 80 точки (от 100).

А в защита на казаното до сега си поговорихме с нашия бариста Кирил, който потвърди всичко споменато като наблегна на важността на вкуса и аромата. За разлика от комерсиалното кафе, специалното кафе се пакетира в по-малки количества и се пече в по-малки пекарни, а зърната никога не са смляни и разнообразието от сортове и вкусове е много по-голямо от това на масово предлаганите кафета.

Новобранец в света на специалното кафе първо трябва да отвори мирогледа си и да разбере, че едно кафе не трябва да притежава горчив вкус. Щом разбереш това само чрез опитване на нови и нови кафета, ще откриеш нови и нови вкусове. Хвърли един поглед на колелото на вкусовете, открити досега:

 

Какво е специално кафе

 

Всъщност, това са всички вкусове, които професионалните любители на кафето са открили докато опитват кафета от целия свят, изпечени по различни начини и с различни зърна.

В крайна сметка, може би най-лесният начин да се обясни специалното кафе на тепърва навлизащите в света му е чрез аналогия с виното. Има вина от различни региони, различни сортове грозде, различни методи на производство, сомелиери, които го дегустират и оценяват, но нещото, което не трябва да се забравя е, че специалното кафе може да бъде сравнено и с готвенето. Това е така, защото ако специалното кафе не е приготвено от с нужните умения, то дори пакет от най-доброто кафе на света може лесно да бъде провалено!

 

Източници:
1. https://www.perfectdailygrind.com/2015/08/managing-expectations-how-to-introduce-customers-to-third-wave-coffee/
2. http://scaa.org/?page=RicArtp2
3. http://www.coffeereview.com/coffee-reference/coffee-basics/introduction/specialty-vs-commercial/

Оставяне на коментар

Имайте предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да се публикуват