Какво е матча

Какво е матча?

Какво е матча

Тайните на матча

Матча доби изключителна популярност през последните няколко години. Без съмнение, е доста актуална, но какво всъщност представлява и какво я прави толкова специална.

Накратко

Матча е фин, зелен прах, получен от внимателно стрити изцяло натурални листа зелен чай.

Полезни свойства

В основата си матча е силно концентрирана форма на зелен чай, богата на полезни витамини и минерали. За увеличаване на хлорофила, чаените храсти се отглеждат на сянка. Така листата, от които се прави матча стават по-богати на хранителни вещества. Когато пиеш матча извличаш всички хранителни вещества на зеления чай, тъй като тя се разтваря напълно в течности и по този начин консумираш цялото чаено листо.

В зеления чай и особено в матча се съдържат голям брой флавоноиди с научно доказано антиоксидантно действие. Матча е известна също с високото си съдържание на катехин EGCG, който усилва и подобрява функцията на сърцето. Съществуват твърдения, че ежедневневният прием на храни и напитки, съдържащи флавоноиди може да предпази тялото ни от действието  на свободните радикали, на което се изложени всеки ден. В световен мащаб се водят изследвания за ползите от ежедневната консумация на флавоноиди като EGCG. 

Какво е матча

 

Как да приготвиш матча

На пръв поглед зеленият прах може да ти изглежда странно, но вариантите за приготвянето му са наистина много. Най-важното нещо, което трябва да запомниш е, че матча не се разтваря сама. Трябва да я разбъркаш в храната или напитката ти, за да избегнеш образуването на бучки. Ние обичаме да я консумираме под формата на чай, но можеш да си направиш матча лате (топло или студено) или да я добавиш към смути, фреш или като поръска на овесените ядки за закуска. 

Какво е матча

 

Дневна доза

Един грам матча на ден е напълно достатъчен. Съдържанието на полезни свойства в него се равнява средно на 10 чаши обикновен зелен чай. Именно затова наричаме матча – суперхрана.

Откъде идва зеленият цвят

В последните две седмици от процеса на отглеждане, листата матча растат на сянка с цел максимално производство на хлорофил и аминокиселини. Изсушените листа се стриват на фин прах от гранитни камъни. Веднага след това, той се пакетира в херметическа кутия за пълно запазване на хранителните свойства.

Какво е матча

 

Съдържание на кофеин

Матча, както и всеки друг зелен чай, натурално съдържа малко количество кофеин.

Съдържанието на аминокиселината L­-теанин в матча е по-голямо отколкото това в обикновения зелен чай. Съчетанието от кофеин и L-теанин помага за повишаване на концентрацията. Енергизиращите свойства на матча действат равномерно през целия ден.

Не си любител на чай?

Трябва да ти го признаем – изпускаш страхотни напитки. Ако искаш да си набавиш от полезните свойства на матча и не харесваш вкуса на зеления чай, можеш да я прибавиш към много други храни и напитки. Нашият съвет: За да убиеш напълно специфичния и силен вкус, прибави матча към смути или фреш.

Какво е матча

 

Защо цената на матча е толкова висока?

Висококачествената органична матча се получава от най-добрите, специално отгледани листа зелен чай. Изисква средства и време за приготвяне. Макар не винаги високата цена да означава високо качество, при матча е точно така.

Матча на teapigs или P&T, която предлагаме, е изцяло органична, с много високо качество, именно затова цената й е по-висока. 

 

Научи повече с Книга за матча от teapigs

Източник: teapigs.co.uk

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар