Какво е матча

Какво е матча?

Какво е матча

Тайните на матча

Матча доби изключителна популярност през последните няколко години. Без съмнение, е доста актуална, но какво всъщност представлява и какво я прави толкова специална.

Накратко

Матча е фин, зелен прах, получен от внимателно стрити изцяло натурални листа зелен чай.

Полезни свойства

В основата си матча е силно концентрирана форма на зелен чай, богата на полезни витамини и минерали. За увеличаване на хлорофила, чаените храсти се отглеждат на сянка. Така листата, от които се прави матча стават по-богати на хранителни вещества. Когато пиеш матча извличаш всички хранителни вещества на зеления чай, тъй като тя се разтваря напълно в течности и по този начин консумираш цялото чаено листо.

В зеления чай и особено в матча се съдържат голям брой флавоноиди с научно доказано антиоксидантно действие. Матча е известна също с високото си съдържание на катехин EGCG, който усилва и подобрява функцията на сърцето. Съществуват твърдения, че ежедневневният прием на храни и напитки, съдържащи флавоноиди може да предпази тялото ни от действието  на свободните радикали, на което се изложени всеки ден. В световен мащаб се водят изследвания за ползите от ежедневната консумация на флавоноиди като EGCG. 

Какво е матча

 

Как да приготвиш матча

На пръв поглед зеленият прах може да ти изглежда странно, но вариантите за приготвянето му са наистина много. Най-важното нещо, което трябва да запомниш е, че матча не се разтваря сама. Трябва да я разбъркаш в храната или напитката ти, за да избегнеш образуването на бучки. Ние обичаме да я консумираме под формата на чай, но можеш да си направиш матча лате (топло или студено) или да я добавиш към смути, фреш или като поръска на овесените ядки за закуска. 

Какво е матча

 

Дневна доза

Един грам матча на ден е напълно достатъчен. Съдържанието на полезни свойства в него се равнява средно на 10 чаши обикновен зелен чай. Именно затова наричаме матча – суперхрана.

Откъде идва зеленият цвят

В последните две седмици от процеса на отглеждане, листата матча растат на сянка с цел максимално производство на хлорофил и аминокиселини. Изсушените листа се стриват на фин прах от гранитни камъни. Веднага след това, той се пакетира в херметическа кутия за пълно запазване на хранителните свойства.

Какво е матча

 

Съдържание на кофеин

Матча, както и всеки друг зелен чай, натурално съдържа малко количество кофеин.

Съдържанието на аминокиселината L­-теанин в матча е по-голямо отколкото това в обикновения зелен чай. Съчетанието от кофеин и L-теанин помага за повишаване на концентрацията. Енергизиращите свойства на матча действат равномерно през целия ден.

Не си любител на чай?

Трябва да ти го признаем – изпускаш страхотни напитки. Ако искаш да си набавиш от полезните свойства на матча и не харесваш вкуса на зеления чай, можеш да я прибавиш към много други храни и напитки. Нашият съвет: За да убиеш напълно специфичния и силен вкус, прибави матча към смути или фреш.

Какво е матча

 

Защо цената на матча е толкова висока?

Висококачествената органична матча се получава от най-добрите, специално отгледани листа зелен чай. Изисква средства и време за приготвяне. Макар не винаги високата цена да означава високо качество, при матча е точно така.

Матча на teapigs или P&T, която предлагаме, е изцяло органична, с много високо качество, именно затова цената й е по-висока. 

 

Научи повече с Книга за матча от teapigs

Източник: teapigs.co.uk

← По-стари статии По-нови статии →

Остави коментар

Блог

RSS
ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАМПИОНАТ ПО АЕРОПРЕСА

От Hristo Hristov

Епична битка по време на първия Български Шампионат по Аеропреса! Всички състезатели дойдоха тренирали и с перфектната рецепта, която са подготвили със състезателното кафе Rukira,...

Прочети още
Как да приготвиш капучино вкъщи?

Как да приготвиш капучино вкъщи?

От Hristo Hristov

Бързи стпъки за приготвяне на капучино с Аеропреса.

Прочети още