Karl Otto – за ризото, сосове и ястия с паста
Високо ценената гъба манатарка (Boletus edulis) се счита за царя на ядливите гъби. Вкусът е мек и ядков, и се засилва още повече, когато гъбата е изсушена. Био манатарките са звездата на този микс, който включва и сушен магданоз и чесън. Освен него са включени и ядливи цветя, които може да поръсите върху готовото ястие.
Ризото с Karl Otto (4 порции)
Поднесете като предястие или като основно ястие.
Рецептата е за класическо ризото, но може да замените ориза с пшеница или ечемик – просто напаснете времето за готвене. Може да освежите ризотото със зеленчуци, например свежи аспержи, грах, спанак и кейл.
Необходими продукти
50 г. масло/зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
200 г. ориз за ризото (Arborio)
2 с.л. Karl Otto
250 мл. бяло вино
1 л бульон, например пилешки
75 г. пармезан
Прясно смлени пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне
Леко запържете лука докато омекне. Добавете Karl Otto и ориза и задушете, докато оризът стане прозрачен. Добавете бялото вино и изчакайте, докато се изпари на не много силен огън. Добавете 1 чаша от бульона, изчакайте да се изпари и повторете, докато свърши бульонът. Когато ризотото стане меко и кремообразно (да не е твърдо), добавете сол и пипер на вкус. Накрая добавете настъргания пармезан, разбъркайте хубаво и го оставете за минута, преди да сервирате.
Може да украсите с малко настъргана лимонова кора или ядливи цветя. Поднесете с прясна зелена салата.