ОБОРУДВАНЕ
Chemex 6 чашиХартиен филтър Chemex
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка
ПРОДУКТИ
30 г кафе (прясно изпечено)
500 мл вода с температура 92°C
Време за приготвяне: 4:30-5:00 минути
1. Поставете филтъра за Chemex (трите пласта на разгънатия филтър трябва да бъдат обърнати към улея на каната, за да не се наруши правилната форма).
2. Смелете кафето на едрина между филтър и френска преса (средно-едро).
3. Изплакнете филтъра с топла вода, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Заливайте от центъра на основата към горния ръб със спираловидни движения. Излейте водата без да махате филтъра.
4. Изсипете смляното кафе във филтъра и тарирайте (нулирайте) везната.
5. Залейте кафето с 80 грама вода като се уверите, че цялото кафе е намокрено.
6. Стартирайте таймера.
7. Времето, необходимо за преинфузия е около 30 секунди – прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който се освобождава през тези 30 секунди.
8. Долейте 120 грама вода като разпределяте равномерно по цялата повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра и обратно.
9. 01:50 мин: налейте още 120 грама вода – използвайте същата техника на заливане
10. 02:30 мин: долейте 120 грама вода
11. 03:20 мин: залейте с останалото количество вода, като завършите кръговото движение в центъра на кафето.
12. Споделете с приятел.
СЪВЕТИ
-
Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.
-
Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.
-
Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.
-
Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.
-
Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!