Гост пекарна: La Cabra

Гост пекарна: La Cabra

 

La Cabra ни гостуват за втори път и ги избираме, защото са перфекционисти и предлагат невероятна селекция от кафета. Представяме ви тяхната история.

Скромно начало  
La Cabra Coffee е модерна кафе-компания, основана в Орхус, Дания, през 2012. Започват дейността си в малък магазин, далеч от градския център, с отдаден екип, който има за цел да предложи нещо ново и вълнуващо на града, който вече е имал установена и силна кафе-култура. По бърз начин, това посвещение в създаването на изключително кафе-преживяване се превръща в обсебеност – бързо растяща индустрия, която постепенно обхваща целия свят.   
Проявявайки любопитство относно целия процес съпътстващ кафето, през 2013 г. La Cabra се въвличат в снабдяването и изпичането на свое кафе, по свой начин. Част от предимството в развиването на такава дейност в малък град е липсата на външно влияние, което им позволява да изградят честен и иновативен подход към кафето. Прозрачността и отдадеността в действията им водят до положителната им репутация в Орхус, където пламенен екип понастоящем ръководи две кафетерии, фурна и кафе-пекарна.   Постепенно външният интерес към La Cabra започва да нараства и днес те са призната и търсена кафе-пекарна, която се гордее с качествените си взаимоотношения в търговията на едро. Със своите партньори La Cabra създава ярки кафе-преживявания в градове из целия свят, сред които са любителите на кафето у дома и абонатите за редовни доставки на кафе, в над 40 държави. La Cabra винаги са вдъхновени да разширяват кафе-хоризонта с разнообразие от иновативни проекти.   
     

Набавянето на най-добрите кафета  

Налице е нуждата от постоянно пътуване във връзка с кафето, из целия свят – из държави и градове, в неизменното търсене на вдъхновение в и отвъд кафе-индустрията.   La Cabra са страстно отдаден екип, вълнуващ се от сетивните преживявания на всички нива – най-иновативно произведените вина, впечатляващи бири, умело приготвена сезонна храна, и разбира се – внимателно подбрани и приготвени кафета. Използвайки за отправна точка това вдъхновение, датската пекарна приветства кафето в най-суровия му вид. Характерът на кафената черешка се постига като резултат от специфични условия, които изискват сериозни умения от страна на производителите. Затова La Cabra работят единствено с доверени източници на кафе – и чрез директни взаимоотношения с производителите, и с няколко подбрани и отдадени на кафената култура вносители – винаги отправени към най-доброто качество. Също така, La Cabra се стремят да предложат най-свежите кафе-преживявания, като отразяват сезонността на кафените реколти, които се предлагат във възможно най-близък времеви план. Както при всеки друг плод, щом реколтата бъде събрана, качеството на кафето започва да деградира, и отчетливите вкусове, на които се наслаждаваме, започват да избледняват. За да могат La Cabra да поддържат добри отношения със снабдителите си, те посещават страните на произход няколко пъти в годината, което винаги води до смиряващо преживяване. Експертизата и страстта на много от производителите са вдъхновяващи и това води до стремежа на пекарната да представя тяхната продукция по възможно най-добрия начин.  

Непринуден подход към кафето  

La Cabra пекат кафе с цел да подчертаят вътрешните качества и комплексност на премиум зърната, които подбират, подчертавайки труда на производителите чрез възможно най-ясен и вкусен резултат. Този подход изисква от La Cabra да отделят специално внимание на суровото кафе, когато се занимават с изпичането му, и да разбират влиянието на сортовете, почвата и начина на обработка. Това е непосредствен подход към кафето, като се отделя внимание върху качеството на зеленото кафе преди всичко, а след това изпичането и приготвянето му са фактори, които акцентират най-фините му качества.   Два пъти седмично La Cabra организират къпинг-сесия, за да оценят своя omniroast метод на изпичане. Те тестват и отсъждат всеки от вкусовите профили, постоянно търсещи оптимален начин да представят всяко от кафетата си. Профилите на изпичане се изменят редовно, имайки предвид естествено променящия се характер на суровото кафе. La Cabra изработват всички методи на изпичане и взимат решения за изкупуване на кафе по време на къпинг-сесията, изцяло фокусирайки се върху особеностите на съответното кафе и демонстрирайки неговите най-вкусни и вълнуващи аспекти. La Cabra имат вярата в тази кафе-философия и я следват изключително внимателно. Този метод, въреки че изисква само един профил на изпичане за всяко кафе, не е задължително по-лесен или удобен.  

Фокус върху суровината  

Ако La Cabra чувстват, че кафето не отговаря на стила им или на онова, което искат да представят, те просто не го купуват. Това понякога води до проблеми при изкупуването на сурово кафе, тъй като трябва да се обръща специално внимание на нивото на качество, което ще поощри техния подход, както и по какъв начин то ще се развие през живота на кафето. Изисква се сериозен фокус към свежестта на кафето, и когато е сурово, и когато е изпечено, за да се избегне появата на нежелани вкусови отенъци в крайната напитка. La Cabra винаги използват чиста и прясна вода, с подходящо минерално съдържание, така че да представят кафето в най-добрата му възможна светлина. Веднъж след като бъдат уточнени подходящият профил на изпичане, състава на водата и зрелостта на кафето, процесът по приготвянето на напитката е много по-лесен. С широк диапазон от параметри може да се създаде вкусна и отчетлива напитка. Необходимо е да се отбележи, че това не винаги е най-консистентният подход. Кафето се демонстрира напълно “голо”, така че всеки недостатък в суровия му вид  веднага проличава. Всяко от кафетата може да бъде разработено допълнително, така че да бъде по-достъпно и лесно за работа, но отклонението от философията на La Cabra ще създаде компромис в отдадеността им за максимална отчетливост на кафето.   

Яркост на кафето  

La Cabra са ценители на чистата и ярка кафе-напитка, но когато имат предвид яркостта, те се отнасят не само към чистите вкусови нотки, резултиращи в напитката, а имат предвид и прозрачността във всеки стадий на кафения процес: от черешовия плод – до финалната чаша с кафе. Те приветстват иновативни и отдадени производители и се стремят да обогатяват познанията си, както и да ги споделят с останалите, във всеки етап на онова, което прави работата им толкова запомняща се. La Cabra редовно се намират в ситуация, в която разширяват границите на представата за това на какво е способно кафето и какъв може да бъде вкуса му. Движението по този ръб е онова, което прави работата им най-вълнуваща. Споделянето на тези невероятни кафета е един от най-възнаграждаващите аспекти в живота им.   Всичко това поддържа живото любопитство на La Cabra. Те се въвличат във всички етап на кафения процес, интересуват се от разнообразните преживявания за сетивата, и са ангажирани с посоката на индустрията в бъдещето. La Cabra постоянно се стремят да подобряват всичко, с което се занимават, и да бъдат възможно най-прозрачни в целия процес.  

ПОСТИЖЕНИЯ  

  • 1-во място: Danish Barista Championship, 2017
  • 1-во място: Danish Barista Championship, 2016
  • 4-ри пъти победители: Danish Brewers Cup, 2012, 2014, 2016 & 2019
  • 1-во място: Australian Brewers Cup, 2015
  • 2 пъти победители: Austrian Barista Championship, 2014 & 2015
  • 1-во място: Czech Republic Brewers Cup, 2015
  • 1-во място: Polish Brewers Cup, 2016

 

Източник: La Cabra

← Older Post Newer Post →

Leave a comment