Chemex - Метод на приготвяне

Chemex - Метод на приготвяне

ОБОРУДВАНЕ

Chemex 6 чаши
Хартиен филтър Chemex
Чайник
Везна
Таймер (може да използвате приложение на телефона си)
Кафемелачка

 

ПРОДУКТИ

30 г кафе (прясно изпечено)
500 мл вода с температура 92°C

 

Време за приготвяне: 4:30-5:00 минути

1. Поставете филтъра за Chemex (трите пласта на разгънатия филтър трябва да бъдат обърнати към улея на каната, за да не се наруши правилната форма).
Chemex - Метод на приготвяне
2. Смелете кафето на едрина между филтър и френска преса (средно-едро).

Chemex - Метод на приготвяне

3. Изплакнете филтъра с топла вода, за да избегнете хартиен вкус в чашата с екстракта. Заливайте от центъра на основата към горния ръб със спираловидни движения. Излейте водата без да махате филтъра.

Chemex - Метод на приготвяне

4. Изсипете смляното кафе във филтъра и тарирайте (нулирайте) везната. 

Chemex - Метод на приготвяне

5. Залейте кафето с 80 грама вода като се уверите, че цялото кафе е намокрено.

Chemex - Метод на приготвяне

6. Стартирайте таймера.
7. Времето, необходимо за преинфузия е около 30 секунди – прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който се освобождава през тези 30 секунди.

Chemex - Метод на приготвяне

8. Долейте 120 грама вода като разпределяте равномерно по цялата  повърхност на кафето – с кръгови движения от центъра към стените на филтъра и обратно. 
9. 01:50 мин: налейте още 120 грама вода – използвайте същата техника на заливане

Chemex - Метод на приготвяне

10. 02:30 мин: долейте 120 грама вода
11. 03:20 мин: залейте с останалото количество вода, като завършите кръговото движение в центъра на кафето.

Chemex - Метод на приготвяне

12. Споделете с приятел.

Chemex - Метод на приготвяне

СЪВЕТИ

  • Ако кафето ви има горчив вкус, опитайте следващия път да го смелите малко по-едро.
  • Ако киселинноста на кафето ви е прекалено висока, опитайте следващия път да го смелите по-фино.
  • Помнете, че след започване на приготвянето, не трябва да оставяте кафето да изсъхне! Винаги добавяйте нова вода преди старата да изтече.
  • Избягвайте да докосвате стените на филтъра със струята вода.
  • Не се притеснявайте да експериментирате, за да получите перфектната за вас чаша кафе!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published